header

English (UK)slovensko (Slovenija)

DOMOV   I VINO   I  SOK   I   HIŠA ŠTEKAR   I   KONTAKT
preslednica

REBULA    I   SIVI PINOT   I  MALVAZIJA   I  FILIP   I  EMILIO CUVEE   I  CABERNET SAUVIGNON   I  MERLOT   I  PENINA EMMA   I  EROS rose

rebula

REBULA

Pravijo ji, da je kraljica Goriških Brd. Je ena izmed najstarejših sort in zaradi dobrih genetskih danosti najperspektivnejša sorta tega vinorodnega okoliša. Rebula je karakterno polno, mineralno in hkrati vino s prijetno svežino. Zato iz nje lahko pridelujemo suha, sladka vina ter tudi vrhunske penine. Pri nas iz nje pridelamo tudi sok.

VINOGRADI:  Pročno, Brajda, Čotovo
STAROST VINOGRADOV:  od 6 do 50 let

VENIFIKACIJA

V polni zrelosti ekološko pridelano grozdje ročno poberemo, razpecljano skozi pecljalnik. Maceracija 24 ur brez dodanih kvasovk in brez kontrole temperature. Po stiskanju gre vino v inox posode, kjer počakamo par ur, da se umiri ter ga nato damo v rabljene 2500 L akacijeve sode,  kjer se prične spontana fermentacija z lastnimi kvasovkami.

ZORENJE

V akacijevih sodih vino zori cca. 8 mesecev. Nato se vino pretoči in brez filtriranja polni v steklenice. Pri polnjenju ne dodajamo dodatnega žvepla.

OPIS VINA

Rebula  je slamnato rumene barve. Na okus je mineralno, polno, sadno in rahlo aromatično, vse skupaj pa zaokroži prijetna svežina. Vonjamo sveže sadje, cvetlice in nekaj zelišč. Vino je harmonično, z dolgim pookusom.

Temperatura serviranja: od 10 do 12 °C

Vsebina: 0, 75 L