header

English (UK)slovensko (Slovenija)

DOMOV   I VINO   I  SOK   I   HIŠA ŠTEKAR   I   KONTAKT
preslednica

REBULA    I   SIVI PINOT   I  MALVAZIJA   I  FILIP   I  EMILIO CUVEE   I  CABERNET SAUVIGNON   I  MERLOT   I  PENINA EMMA   I  EROS rose

sivi pinot

SIVI PINOT

K nam je prišel iz Burgundije, imajo pa ga tudi v naši sosednji Italiji. Gre za sorto, ki se je v zadnjih letih precej razširila. Poznan je po posebni cvetlici melonah in grenivki. Značilen je bogat ekstrakt, alkoholnost in prijetna svežina. Lahko rečemo, da je po strukturi bolj podobno rdečemu kot belemu vinu.

VINOGRADI:   Pročno, Španc,
STAROST VINOGRADOV: od 8 do 30 let

VENIFIKACIJA

V polni zrelosti ekološko pridelano grozdje ročno poberemo, razpecljano skozi pecljalnik. Maceracija 48 ur brez dodanih kvasovk in brez kontrole temperature. Po stiskanju gre vino v inox posode, kjer počakamo par ur, da se umiri ter ga nato damo v rabljene 2500 L hrastove sode, kjer se prične spontana fermentacija z lastnimi kvasovkami.

ZORENJE

V hrastovih sodih vino zori cca. 10 - 12 mesecev. Nato se vino pretoči in brez filtriranja polni v steklenice. Pri polnjenju ne dodajamo dodatnega žvepla.

OPIS VINA

Naš Sivi pinot ima močno strukturo, zaradi lege vinogradov in načina pridelave ima zelo polno telo.
Barva je zlato rumene barve, na vonju je v začetku zaznati cvetne note, kasneje pa zrelo sadje in začimbe. Na okus je polno, toplo, zelo mineralno s prijetno svežino.

Temperatura serviranja: od 12 do 14° C

Vsebina: 0, 75 L